Mis geen verkeer met een SEO-migratie

Website migratie

Na maanden ontwikkelen, ontwerpen en testen kan jouw nieuwe website eindelijk live. Een spannend moment. Na livegang merk je ineens dat je snel verkeer begint te verliezen. De reden? Je bent de website-migratie vergeten! Een website die niet (goed) gemigreerd wordt, wordt minder goed geïndexeerd en zakt daardoor steeds verder weg in de rankings. Een goede website-migratie is daarom van levensbelang!

Abovo Media - Website migratie

Wat is een website-migratie?

Een website-migratie, ook wel SEO-migratie genoemd, is het aanpassen van URL’s en het permanent doorverwijzen van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s. Zie het als het ware als een verhuisbericht gericht aan de zoekmachines. Toch omhelst een SEO-migratie meer dan alleen het doorverwijzen van URL’s.

Planning

Een geslaagde SEO-migratie staat of valt met een goede voorbereiding. Tijdens deze fase breng je onder andere mogelijke risico’s in kaart, verdeel je de werkzaamheden en stel je een definitieve migratiedatum vast. Daarnaast zorg je er ook alvast voor dat je een uitdraai maakt van de huidige website als back-up.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding doe je een technische scan, zet je de content over naar de nieuwe website en stel je de migratielijsten op met behulp van verschillende databronnen. De voorbereiding biedt jou de kans om zaken zoals de website-snelheid, statuscodes en mobiele bruikbaarheid nogmaals te checken. Zo weet je zeker dat jouw website-migratie zo soepel mogelijk verloopt.

Zorg er daarnaast ook voor dat alle andere digitale platforms die je gebruikt, weten dat jij jouw website gaat migreren. Zo voorkom je dat je naderhand adverteert met oude URL’s.

Migratie

Zijn alle checks gedaan en is jouw nieuwe website klaar voor livegang? Dan kan je jouw website gaan migreren. Tijdens de migratie is de website tijdelijk onbereikbaar voor zoekmachines. Zorg er daarom voor dat jij niet op het drukste moment van de dag migreert, maar kies een moment waarop het verkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

Checks

Direct na de website-migratie kun je alvast de eerste checks uitvoeren. Crawl alle oude URL’s en kijk of deze goed doorverwezen worden, check of alle nieuwe pagina’s gecrawld en geïndexeerd worden, geef de adreswijziging door in Google Search Console en push de nieuwe XML Sitemap in Search Console.

Controleer ook of Google Analytics, Tag Manager en Search Console goed ingesteld zijn. Zo voorkom je ontbrekende gegevens na de migratie.

Resultaten

Na jouw SEO-migratie is het tijd om de resultaten te meten. Een kleine dip in de resultaten is vrij normaal en zal vaak na een aantal dagen of weken weer verholpen zijn. Houdt de daling langer aan? Dan is er waarschijnlijk iets fout gegaan tijdens de website-migratie. In dat geval dien je alle voorgaande stappen nogmaals na te lopen.

Giovanni
Dave

Ook jouw website migreren?

Wij helpen jou

Een website-migratie is een complex proces waarbij elke fout fataal kan zijn. Ga jij ook jouw website migreren en wil jij graag ondersteund worden door één van onze consultants? Neem gerust contact met ons op.

Consultancy
Onze ervaren specialisten staan voor je klaar om jouw persoonlijk en professioneel te ondersteunen.
80+ Online Specialisten
Deze specialisten houden elkaar op de hoogte omtrent de laatste ontwikkelingen over het online landschap.
Training & support
Neem gratis deel aan een training, Webinar, een virtual classroom training of volg training tracks.

Waarom is een website-migratie belangrijk?

Een goede website-migratie levert, op zichzelf, niet zo veel op. Een slechte website-migratie kan daarentegen catastrofaal aflopen. Een slecht uitgevoerde SEO-migratie kan tot wel 90% van jouw verkeer kosten en in het ergste geval wordt jouw website helemaal niet meer vertoond op de belangrijkste zoekwoorden!

Wanneer doe je een SEO-migratie?

Een SEO-migratie doe je niet alleen bij een nieuwe website. Ook bij een naamswijziging, nieuwe structuur of nieuw CMS voer jij een website-migratie uit. Bij elke wijziging van een URL dien jij de oude URL naar een nieuwe URL door te verwijzen. Zo voorkom je verlies van kostbaar verkeer.

Veelgemaakte fouten tijdens een SEO-migratie

Een website-migratie is nooit zonder risico. Een aantal veelgemaakte fouten zijn onder andere:

Het blokkeren van crawlers via de robots.txt

Tijdens de ontwikkelingsfase van de website wil jij natuurlijk dat jouw website niet vindbaar is. Echter, wanneer jouw nieuwe website live staat wil jij dat alle belangrijke crawlers jouw website wel kunnen crawlen en indexeren. Check daarom altijd de robots.txt en zorg er in ieder geval voor dat de algemene Disallow-rgeel weggehaald is.

Noindex-tag live laten staan

Een andere manier om indexatie van het testdomein te voorkomen, is het instellen van een noindex metatag. Deze plaats je in de HTML-code van de website en voorkomt dat crawlers jouw website mogen indexeren. Na livegang dienen alle noindex metatags vervangen te worden door index tags.

Redirect loops

Een redirect loop ontstaat wanneer je een URL doorverwijst naar dezelfde URL. Hierdoor wordt er oneindig doorverwezen, waarna je uiteindelijk een foutmelding krijgt. Dit gaat ten koste van jouw paginawaarde en ranking, dus zorg ervoor dat jij geen redirects gebruikt wanneer een URL hetzelfde blijft.

Vergeten URL’s

Hoe goed jouw migratielijsten ook zijn, er bestaat altijd een kans dat je een aantal pagina’s vergeet. Dit valt makkelijk op te lossen door na de migratie een ‘site: command’ uit te voeren voor de oude website. Dit doe je door in de zoekbalk van Google ‘site:’ en daarna jouw domeinnaam in te voeren. Hiermee zie jij in een handomdraai welke oude URL’s nog gecrawld en geïndexeerd worden, en kan je deze naderhand alsnog migreren.

Geen redirect van HTTP naar HTTPS

Eén van de meest gemaakte fouten is een ontbrekende redirect van HTTP naar HTTPS. Hierdoor ontstaan er als het ware twee versies van jouw website. Dit kan zorgen voor duplicate content issues, waardoor bepaalde pagina’s misschien niet meer vertoond worden in de zoekresultaten. Dit kan makkelijk voorkomen worden door een 301-redirect in te stellen van de HTTP-versie van jouw website naar de HTTPS-versie.

 

Giovanni
Dave
Maak kennis met onze SEO specialisten
Abovo Media heeft een heel team aan SEO specialisten.
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag