Sportzomer 2017: genieten voor de buis!

Onderzoeken
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 7 augustus 2017Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - istock-524158628

Geen EK of WK Voetbal voor de mannen, geen Olympische Spelen, maar tóch is de Nederlandse sportzomer van 2017 week na week een genot om naar te kijken: Tom in de Giro en Bauke en Dylan in de Tour, Ranomi op het EK zwemmen en als absolute bonus onze voetballeeuwinnen die voor het eerst in de geschiedenis een eindtoernooi winnen. Het zorgt er allemaal voor dat er onverwacht veel naar sportuitzendingen wordt gekeken.

Tour de France
Neem nou de Tour; daar hebben dit jaar maar liefst 9,4 miljoen mensen naar (een deel van) de programmering gekeken. Het eerste deel van de Tour leken de kijkcijfers van de liveprogrammering wat tegen te vallen maar de overwinningen van Bauke en Dylan zijn door 922.000 en 1.222.000 mensen bekeken. Ook de STER-blokken rond de Avondetappe profiteerden van deze successen en deden het aanzienlijk beter dan de blokken rond Tour de Jour van RTL. De verhouding man/vrouw bij het kijken van de Tour was overigens 60-40.

EK Voetbal voor vrouwen
En dan gisteravond. Elk organiserend land kan er alleen maar van dromen, maar de oranjevrouwen maakten het werkelijkheid: winst in eigen land. Het succes was zowel op het veld als op de buis zichtbaar. Naar mate de vrouwen steeds verder kwamen in het toernooi, was er ook een duidelijke stijging zichtbaar in de kijkcijfers en werd Nederland steeds meer fan van het vrouwenvoetbal.

Toen na het eindsignaal de beker in ontvangst genomen mocht worden, keken maar liefst 5,4 miljoen mensen naar deze huldiging. Ondanks sceptisch gemopper van wat mannelijke ‘kenners’ en ex-voetballers was het leuk te zien dat de mannen het achter de buis zeker niet af lieten weten. Over alle wedstrijden was de verdeling man/vrouw (25–54 jaar) 55-45.

WK Atletiek én EK Hockey
Maar we zijn nog niet klaar deze zomer. Want gisteren haalden Anouk Vetter en Dafne Schippers op het WK Atletiek in Londen, een evenement dat tot en met 12 augustus duurt, de eerste medailles binnen en vanaf 18 augustus brandt op eigen bodem de strijd los om de Europese titel hockey. Op dat moment is trouwens de Nederlandse voetbalcompetitie ook alweer toe aan ronde 2.

Nee, tv is niet dood, zeker als het om live sportverslaggeving gaat. Nu de stranddagen en BBQ-avonden het deze zomer wat af laten weten is er ook de komende weken weer genoeg reden om voor de buis te gaan zitten.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag