Radio update: de gevolgen van het stoppen van Edwin Evers

Onderzoeken
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 19 maart 2019Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - verschuiving-radio

De cijfers waar lang naar werd uitgekeken zijn er, de eerste echte meting zonder Evers staat op! Laten we beginnen met het bredere kader. De luisterdichtheid, het dagbereik en het aantal geluisterde minuten van januari/februari 2019 zijn vrijwel gelijk aan die van 2018. Er zijn dus geen luisteraars van het complete mediumtype afgehaakt door het vertrek van Edwin Evers.


Daling luisterdichtheid

Nu we dat hebben vastgesteld, kunnen we kijken naar de veranderingen op verschillende tijdvakken bij Radio538. Voor een goed beeld hebben we het prime time tijdvak voor radio geselecteerd (07.00 t/m 19.00 uur), het ochtendspits tijdvak (06.00 t/m 10.00) en het avondspits tijdvak (16.00 t/m 19.00). Te beginnen bij de luisterdichtheid, zien we direct al een flinke daling in de meest recente meting in alle geselecteerde tijdvakken.

 


Minder mensen schakelen in

Interessant om te weten is dan of de daling van de luisterdichtheid vooral zit in het bereik, dus het aantal personen dat luistert, of in de duur van het luisteren, dus de luistertijd per luisteraar.

Duidelijk is dat in alle tijdvakken een afname zichtbaar is, maar dat deze in de ochtend het sterkst is met -13% (andere tijdvakken -11%). 


Mensen haken eerder af

In de luistertijd per luisteraar in minuten zien we ook een duidelijke afname. De daling in luisterdichtheid wordt dus zowel door het aantal als door de duur veroorzaakt. Niet alleen schakelen er dus minder mensen in, ze haken ook nog eens eerder af.

Als we de tijdvakken vergelijken zien we opmerkelijk genoeg dat het avondspitstijdvak (Coen & Sander) de grootste daling laat zien (-11% vs. -9% in de andere tijdvakken).

 

 

Welke zender profiteert?
Het vertrek van Evers heeft dus geleid tot een daling op alle waarden van circa 10%, maar laat zich met name gelden op het aantal luisteraars. Volgende vraag is dan waar deze luisteraars naar toe gegaan zijn. Welke zender heeft geprofiteerd van het vertrek van Edwin Evers?

De verwachting was dat Radio 10 zou profiteren. Dus dat ze binnen de Talpa-stal zijn gebleven. Dit blijkt ook het geval te zijn, binnen het ochtendtijdvak zelfs een stijging van 39% aan dagbereik! Ook Q-Music heeft flink wat luisteraars erbij mogen verwelkomen, in het ochtendtijdvak 15% en in het avondtijdvak zelfs 21%. Omdat de stijging in het avondtijdvak groter is dan in het ochtendtijdvak, zou ik deze voor een groot deel aan Q-Music zelf willen toeschrijven. Een mooie prestatie die in het huidige radiolandschap zeer welkom is!

 

 

Op luistertijd zijn er weinig echt opvallende verschillen. Een mooie stijging van Slam!FM, de ochtend die stijgt bij 3FM, Ekdom die in de ochtend op Radio 10 blijft scoren en de daling bij 100%NL en Radio538.

 

Conclusie
Grote winnaars dus Radio 10 en Q-Music. Nu maar afwachten of deze ingeslagen weg vast te houden is!

Niels Bruinsma, Strategisch directeur

Bron: NLO (Nationaal Luister Onderzoek)

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag