Is het medium TV aan het verouderen?

Onderzoeken
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 19 april 2016Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - medium-tv-aan-het-verouderen

Het voorjaar van 2016 is al aangebroken, het media landschap vordert net zo snel. Tijd om te analyseren wat er in de dynamische wereld van TV is gebeurd de laatste maanden. Welke zenders scoren het beste? We zien een afname in kijktijd, maar over hoeveel hebben we het dan? En wie zijn dat?

Zoals de meeste waarschijnlijk weten is dat het TV landschap in Nederland vooral gedomineerd wordt door NPO (Nederland) 1 en RTL 4. Verder valt direct op dat evenementen zoals de Olympische Spelen, de Tour de France en een voetbal event (EK of WK) behoorlijk wat invloed hebben op de prestaties van NPO 1. Het reguliere patroon is overigens redelijk vast, in de donkere dagen rondom kerst kijken we meer TV en in de zomer veel minder!

16_554477 Kijkdichtheid tabellen-1

En wanneer NPO1 en RTL 4 fluctueren, zie je dat direct terug op totaal- en exploitantniveau. De eerder genoemde donkere-dagen-trend zien we ook duidelijk terug in de cijfers, evenals een licht afnemende kijkdichtheid over de totale periode (lagere pieken, diepere dalen). De weergegeven exploitanten zijn overigens goed voor ca. 90% van het totaal, het overige betreft kleinere digitale en/of niche zenders en de regionale zenders.

16_554477 Kijkdichtheid tabellen-2
Met deze exploitanten is overigens een heel goed weekbereik te realiseren, waarbij RTL en de STER elkaar niet veel ontlopen. Zelfs de kleinste van ‘de grote 4’, te weten BrandDeli is nog goed voor een weekbereik van rond de 60% gemiddeld, dit loopt op maandniveau op tot gemiddeld 90%.

16_554477 Kijkdichtheid tabellen-3

Natuurlijk zien we wel dat er in Nederland iets minder TV gekeken wordt de laatste tijd, met name onder de jongste doelgroepen neemt het aantal minuten af. De in onderstaande grafiek weergegeven trendlijnen zijn allen negatief, maar op de jongste doelgroepen zien we de grootste afname.

16_554477 Kijkdichtheid tabellen-4

Concreet hebben we het dan over maximaal 7% minder kijktijd per dag, wat in totaal ongeveer 13 minuten is op de jongste doelgroep. Bij de oudere doelgroepen (50-64 jaar en 65 jaar en ouder) is de afname nihil, deze kijken nog steeds het meeste TV van alle doelgroepen (meer dan 300 minuten per dag), het medium TV is dus wat dat betreft zeker aan het verouderen!

16_554477 Kijkdichtheid tabellen-5

Strategisch Directeur
Niels Bruinsma
twitter.com/Niels_Bruinsma 

Bron: alle gebruikte data is afkomstig uit SKO, het enige officiële TV kijkcijfer onderzoek in Nederland.

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag