De zomervakantie is uit de luistercijfers!

Onderzoeken
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 19 november 2019Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - abovo-ppt_beeld-radio_rgb-kopie-1

Eindelijk! De zomervakantie is uit de luistercijfers. Natuurlijk zijn ook de cijfers van juni-juli, juli-augustus en augustus-september interessant maar het geeft ook altijd weer een ‘vertekend’ beeld. Hoe staan we er nu voor?

NPO Radio 2 groeit zeer gestaag door en blijft marktleider met 13% marktaandeel op Totaal 10+. Op diezelfde doelgroep blijft het verder toch wat saai op slechts wat lichte verschuivingen van marktaandelen na. Radio 538 pakt er 0,6 procentpunt bij, Sky, Radio 10 en Veronica verliezen wat, Qmusic stijgt  ietsje en NPO 3FM zakt, wéér!

Maar hoe ziet het eruit op 20-49 jaar, de oh zo belangrijke doelgroep onder adverteerders? Heeft Qmusic daar dan eindelijk het marktleiderschap overgenomen van 538? Nee hoor! Ten opzichte van de vorige meting (tóch die zomercijfers weer gedeeltelijk) blijft Qmusic op 15,8% staan, maar loopt 538 gewoon weer uit naar 16,8%. Een groei van 5,6%. Maar vergeleken met precies een jaar terug is het aandeel van 538 gedaald met 7,7% waar juist Qmusic weer met 6,7% groeit. Voor nu zullen ze bij Talpa dus blij zijn dat ze zich nog steeds even marktleider op 20-49 jaar mogen noemen. Maar hoe komen ze straks uit de strijd om de december-luisteraars?

Zo gaan we in één adem van zomer naar kerst! Net als in de zomer geven die cijfers weer een vertekend beeld, maar worden daarna ook de kaarten weer opnieuw geschud. Ik denk zomaar dat we eind maart 2020, als de cijfers voor januari-februari worden gepubliceerd, op 20-49 jaar een andere marktleider zullen hebben. Wellicht is dat NPO Radio 2, die nu al in opmars is (+7,4% t.o.v. vorige meting en +18% t.o.v. vorig jaar) en in de december-publicaties heer en meester zullen zijn. Misschien is het Qmusic die stabiel is en blijft. Of zullen ze tóch al in de oktober-november cijfers een tik uit gaan delen?

Het is en blijft altijd koffiedik kijken met de luistercijfers en juist dát maakt het voor mij het mooiste medium wat er is.

Sander van der Peet, Mediaplanner en Radiospecialist van het jaar 

Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag