Corona heeft Nederland zeker nog niet verlaten, maar onze focus verandert langzaam. Het 8 uur journaal is gestopt met het iedere dag melden van ziekenhuisopnames en IC cijfers. Het nieuws is vooral gericht op de economische gevolgen, het verslappen van 1,5 meter discipline en de impact op handhaving van alle nieuwe regels. We lijken dus in het ‘nieuwe normaal’ terecht te zijn gekomen. Als we terug kijken naar het medialandschap in deze roerige tijd zien we daarbij de eerste winnaars, nieuwkomers en helaas ook verliezers.
Coronacrisis = Goedkoper adverteren op social media
Zeer veel mensen maken momenteel extra veel gebruik van verschillende social media terwijl veel adverteerders zijn afgehaakt of budget als reserve in de portemonnee houden. Dit zorgt ervoor dat
de prijzen waarmee geadverteerd kan worden, significant lager liggen dan normaal. Dit biedt kansen voor ondernemingen die momenteel wel de ruimte hebben om te adverteren en daarmee een compleet nieuwe doelgroep aan hun merk kunnen binnen, een nieuw product kunnen lanceren of simpelweg een actie kunnen promoten.
Imagoschade ligt echter op de loer. Let als adverteerder heel sterk op de boodschap die de wereld in wordt gestuurd. Houd continu in de gaten of de boodschap of het product niet verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Teksten als “Kom zo snel mogelijk naar …” lijken heel onschuldig maar kunnen al snel als negatief worden geïnterpreteerd omdat men wordt opgedragen om zo veel mogelijk thuis te blijven. Hierdoor riskeer je mogelijk negatieve feedback terwijl dat ik veel gevallen voorkomen kan worden.
Bereik VOD platforms stijgen
De videostreamingdiensten groeiden dit voorjaar in zowel bereik als abonnees, blijkt uit cijfers van bereiksonderzoek GFK DAM en Telecompaper. Naast verdere digitalisering van consumenten zal de coronacrisis ook impact hebben op deze flinke stijging. Uitschieters in bereik zijn naast YouTube, Netflix en NPO Start. Volgens Telecompaper is het abonneebestand van de meeste videostreamingdiensten in april gegroeid met dubbele cijfers vergeleken met eerste kwartaal van 2020. Uitschieters zijn Amazon Prime Video (mede door de komst van Amazon in Nederland) en Dplay (Discovery Networks) maar ook de bestanden van NPO, Videoland, Netflix, Disney+ en NLZiet lieten een groei zien.
Nieuwkomers bij de STER
Helaas hebben veel grote adverteerders hun campagnes moeten stopzetten. Maar we zagen ook veel nieuwe adverteerders op TV. Vooral de STER heeft zijn pijlen gericht op een hele specifieke groep, namelijk de brancheverenigingen. In de eerste 10 weken van 2020 had de STER 7 brancheverenigingen die adverteerden. In de weken 11 t/m 20 steeg dit aantal naar maar liefst 74 en steeg de bruto mediaomzet van een half miljoen naar 8,8 miljoen euro. De vraag is of dit adverteerders voor de langere termijn zijn maar de STER heeft zo veel van zijn vrijgekomen ruimte binnen een nieuwe doelgroep weg kunnen zetten.
Lees meer van deze updates in de mediaontwikkelingen van mei. Vul je gegevens in en ontvang het PDF-bestand per mail.
Maandelijks op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in de media? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.