Het delen van medische gegevens. Vloek of zegen?

Blogs
Abovo Media
Abovo Media
28 september 2021
Abovo Media - 21_902720-medische-gegevens-500×500-rgb_v1

We kunnen steeds meer van onze gezondheid inzien met behulp van smart watches. Zo kun je je hartslag meten, zien hoe goed of slecht je hebt geslapen en het zuurstofgehalte in je bloed checken. Sommige zorgverzekeraars belonen je als zij zien dat je veel beweegt. Dit kan middels een app op dit horloge. De vraag is alleen: Moeten we dit wel willen? Jack Kwakman, senior developer, deelt zijn visie hierop.

 

Wanneer je smartwatch en iPhone zich gaan bemoeien met je leven…

Het is 6 uur ‘s ochtend, maandagochtend, en mijn Apple Watch trilt mij wakker uit een absurde droom waarin ik langzaam al mijn tanden verloor. Blijkbaar was ik in diepe slaap verzonken aangezien de trilmotor in het horloge op maximaal vermogen stond te draaien. Compleet verdoofd voel ik of mijn gebit nog compleet is.

“Siri. Waarom maak je mij in godsnaam om zes uur wakker?” Ik schrok wakker uit mijn slaapdronken toestand toen Siri mij vermanend toesprak: “Tijdens onze metingen is herhaaldelijke nachtelijke bloeddruk geconstateerd. Bij stress en spanning neemt uw bloeddruk toe en in uw slaap behoort de bloeddruk zich weer te herstellen naar rust en normale waarden. Bij nachtelijke bloeddruk neemt de kans op hartfalen en diabetes toe. Uw cardioloog dr. Patel heeft daarom uw dagelijkse schema en bijbehorende agenda en notificaties aangepast zodat u tussen half zeven en half acht tien kilometer kunt joggen. Lichaamsbeweging zorgt voor een lagere bloeddruk. Op de lange duur vermindert lichamelijke inspanning tevens het risico op een hersenbloeding als dat op een dodelijke hartaanval met 30 procent.” 

Dit zeggen ze er natuurlijk niet bij als je een ‘Pro Fit’ zorgverzekering afsluit.

Wát een manier om mijn dag te beginnen…  Niet alleen beloofde men mij een fitter en gelukkiger bestaan, maar ik kreeg ook nog eens een flinke maandelijkse korting en een gratis Apple Watch. In ruil hiervoor hoefde ik alleen mijn medische gegevens te delen met mijn zorgverzekeraar zodat ze mijn progressie kon meten. 

Culinair hoogstandje

Op een maandagochtend om zes uur wakker worden voelde nog niet echt als progressie. Om het leed te verzachten, besloot ik om een culinair hoogstandje op tafel te zetten, namelijk: gebakken eieren met spek en een zwarte koffie. Volgens de cardioloog kan ik dan wel tien kilo te zwaar zijn, maar dit lichaam heeft wel voeding nodig. Zeker als ik om half zeven tien kilometer moet joggen. 

Ik opende de koelkast. Waar ooit mijn speciaalbiertjes stonden, zag ik nu een dorre plastic vlakte. Waar is mijn bier? En waarom is er geen vlees te bekennen in dit groene woud van fruit en groente. De nieuwe service van Albert Heijn waarbij men het eten tot in de koelkast brengt is op mijn lijf geschreven. Nu kwam het wel eens voor dat de bezorger een of enkele producten vergat, maar de inhoud van deze koelkast was de nachtmerrie voor iedere vrijgezelle man. Uit de groentelade stak een witte wortel. Gelukkig was deze groente plastic verpakt en voorzien van een label. Blijkbaar was dit een “pastinaak” en maakte dit deel uit van een “vergeten groente pakket”. Het pakket zat tjokvol met groenten die mij onbekend waren en net zo goed van een andere planeet konden komen. Ik begreep gelijk waarom de mensheid deze groenten was vergeten en sloot de koelkast. 

Gefrustreerd open ik mijn Albert Heijn app. Ze moeten de bestelling van een van mijn vegan buren verward hebben met mijn bestelling. Kan ik die troep gelijk in de vuilnisbak gooien of moet Albert Heijn het terug hebben? Tot mijn verbazing zag ik dat Dr. Patel mijn dagelijkse bestelling had aangepast.

 

“Door uw overgewicht in combinatie met hoge bloeddruk zijn wij genoodzaakt uw voedingspatroon aan te passen. Onderzoek toont aan dat het DASH-dieet effectief is bij zowel een hoge als licht verhoogde bloeddruk. Uw bloeddruk wordt het meest verlaagd als je het DASH-dieet combineert met voeding met weinig zout. En het goede nieuws is: je valt er vaak ook nog van af 😄”

Hij eindigde zijn laatste zin met een smiley. Niet bepaald het gevoel dat op dat moment door mij heen ging. De zorgverzekeraar nam zijn taak wel erg serieus. Ik begon mij sterk af te vragen of de 60 euro korting per maand nog opwoog tegen deze ongemakken, of dat ik het horloge maar door de wc moest spoelen. Het dragen van de smartwatch was een verplicht component binnen de overeenkomst en hier kon ik dus niet zomaar onderuit.

Lekker uit eten? Niet als het aan Siri ligt…

Uitgeblust open ik weer de koelkast en weet ik van de overgebleven restjes en de aanwezige groenten een Caesar salade te maken. Ik herinnerde mij opeens dat ik gisteravond met vrienden had afgesproken dat ik de reservering bij de Bierfabriek zou maken: “Okay Siri; Maak een reservering voor vier personen bij de Bierfabriek om acht uur”. Waar Siri normaliter als assistent opereerde begon ze zich nu overal tegen aan te bemoeien: “Volgens Wikipedia serveert de Bierfabriek alleen eigen gebrouwen bieren. Alhoewel wij de reservering niet kunnen blokkeren, willen wij u erop wijzen dat de maaltijden die hier worden geserveerd niet in uw voedingspatroon passen. Uit locatiegegevens blijkt dat uw bezoek aan de Bierfabriek in het verleden vaak werden afgesloten met een bezoek aan de lokale FEBO op 100 meter afstand van uw woning. Wilt u deze reservering alsnog maken?”

Ik ben een redelijk gelukkige vrijgezel, met 10 kilo overgewicht, die niet zit te wachten op een digitale partner genaamd Siri die mij even gaat vertellen wat ik wel of niet moet doen.

Compleet over de rooie blokkeer ik de Siri functionaliteit op mijn iPhone.

Daten en gezondheid?

Op het moment dat ik de Instellingen app afsluit begint mijn iPhone gelijk te trillen.Het betreft een onbekend nummer. Enigszins gereserveerd neem ik de telefoon op en hoor aan de andere kant een vriendelijke vrouwenstem. “Hoe gaat het vandaag met je Erik? Ik ben Susan van ‘Pro Fit’. Ik ben je personal coach en ik wil samen met jou een plan maken om je een actiever en gelukkiger leven te laten leiden. Ik heb begrepen van Tech support dat er wat technische problemen zijn. Kunnen wij samen even de instellingen van je iPhone doornemen? Ik zie ook dat je een dating app op je iPhone hebt staan. Wij hebben een samenwerkingsverband met deze dating partij. Indien je toestemming geeft tot het delen van je medische parameters krijgt je toegang tot een grotere database van potentiële matches en kan men op basis van deze data nog betere matches maken. Daarnaast zien potentiële matches dat je proactief met je gezondheid bezig bent waardoor je nog hoger in de zoekresultaten terecht komt. Zal ik je gelijk aanmelden voor deze dienst?“

“Aangezien ik voorlopig niet meer in de Bierfabriek welkom ben lijkt mij dat wel het beste,” antwoordde ik. “Heel goed. Wij maken het gelijk in orde. Heb je al je ontbeten? Je moet namelijk over 15 minuten joggen…”

Doemscenario, of binnenkort werkelijkheid? 

Alhoewel bovenstaand doemscenario uiteraard fictief is, zijn alle technieken die beschreven zijn op dit moment haalbaar en uitvoerbaar. Uiteraard is dit geen ideaalbeeld en liggen er talloze privacy issues op de loer. Voor mij persoonlijk is het echter technisch gezien fascinerend welke mogelijkheden er op dit vlak liggen. De ontbrekende schakel is op dit moment nog de koppeling tussen de verschillende aanbieders van diensten en jouw medische gegevens. 

Interesse van BigTech in medische data

Alhoewel deze medische gegevens juridisch gezien goed worden beschermd zie je de interesse van BigTech om waar mogelijk dit soort data te verzamelen. Apple doet dit met zijn Apple Watch, waarop steeds meer medische parameters worden verzameld. Ook Google zit niet stil met de overname van Fitbit eerder dit jaar. Beide bedrijven willen een zo compleet mogelijk profiel maken van je medische parameters en waar mogelijk gebruiken in toekomstige toepassingen. Zo stonden zowel Apple als Google vooraan toen er een Contact Tracing API moest worden ontwikkeld om Corona gevallen op te sporen en te melden bij de overheden.

Daarnaast zal de COVID-19 pandemie ervoor zorgen dat wij gewend raken met het delen van medische en persoonlijke gegevens met bedrijven en overheden. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk deelde ik bijna achteloos mijn vaccinaties en persoonlijke gegevens met de camping, musea en bij het bezoek aan een kasteel. Op geen enkel moment voelde dit raar of vreemd terwijl ik een groot stuk van mijn privacy moest opgeven om toegang te krijgen tot een bepaalde locatie. Alhoewel de Nederlandse QR code zijn privacy goed op orde heeft deelt de buitenlandse variant nog wel behoorlijk wat data (zie bron : https://coronacheck.nl/nl/faq/1-6-welke-informatie-staat-in-mijn-qr-code/). 

Uiteraard gaat iedereen er hierbij vanuit dat deze bedrijven deze data zorgvuldig behandelen, of beter nog, nooit opslaan en puur gebruiken voor de Corona check. Als ik advocaat van de duivel speel, zou je met een digitale reservering per e-mail, de data uit de QR code en het op camera vastleggen van fysieke kenmerken bij de QR controle een bijna volledig profiel van iemand kunnen opbouwen. Uiteraard zou het opbouwen van dit profiel niet voldoen aan de AVG. Echter, de eenvoud waarmee dit zou kunnen worden gedaan is wel zorgwekkend.

In de VS en Frankrijk zie je nu al dat bedrijven en overheden eisen stellen aan werknemers. Men dient zich volledig te vaccineren indien men taken wil uitvoeren voor de overheid of het desbetreffende bedrijf. Gelukkig (en dat is uiteraard mijn eigen mening) is het in Nederland nog de eigen vrije keuze of je je wel of niet wilt vaccineren. Het buitenland leert echter al wel dat overheden en bedrijven afstappen van deze vrijwillige keuze. Deze vereiste kan alleen worden gecontroleerd indien er medische gegevens van het desbetreffende personeelslid wordt gedeeld met de overheid of het bedrijf. Uiteraard kan dit met de QR code scanner, maar ik vraag mij sterk af of dit schaalbaar is voor grote overheden en bedrijven. Aangezien er op grote schaal moet worden gecontroleerd of personeelsleden qua vaccinatie voldoen aan de juiste criteria valt het te verwachten dat in ieder geval de overheden zelf de beschikking zullen hebben over deze data en dit dan ook zullen gebruiken. 

Steeds meer mogelijkheden om te delen

Aangezien met de QR code van de Corona check app de eerste barrière is beslecht valt dan ook te verwachten dat wij in de toekomst steeds meer mogelijkheden worden geboden om onze fysieke en medische parameters te delen met bedrijven. De consument kan hierbij worden verleid tot het delen van die data door middel van een korting (lagere maandelijkse zorgpremie), maatwerk producten (altijd passende kleding omdat de maten bekend zijn), betere inzichten (realtime inzichten van fysieke progressie bij sportscholen) of betere dienstverlening (b.v. goedkopere levensverzekering of geavanceerdere match mogelijkheden voor datingbureaus). 

Het grootste voordeel ligt uiteraard op medisch gebied. Medische problemen kunnen in een vroeger stadium worden ontdekt aangezien er realtime data wordt vergaard. Waar privéklinieken nu medische pre scans aanbieden om voortijdig aandoeningen te herkennen zou men dan ook realtime kunnen monitoren op afwijkingen qua hartslag, saturatie en bloeddruk en hier proactief op kunnen reageren. 

Kansen voor consumenten en bedrijven

Het spanningsveld is hier qua privacy uiteraard enorm. Echter, er liggen veel kansen voor zowel de consument als de bedrijven. De consument kan zeer persoonlijk bediend worden met pure, maatwerk producten die letterlijk op het lijf geschreven zijn. Er hoeven op deze manier minder producten worden gemaakt die uiteindelijk worden weggegooid of teruggestuurd. Massa maatwerk productie is niet alleen heel erg efficiënt maar bespaart ook enorm veel kosten en CO2 uitstoot. Bedrijven ontvangen daarnaast een schat aan informatie waarbij ze zeer doelgericht aanbiedingen en promoties kunnen aanbieden aan de personen die voldoen aan bepaalde fysieke eigenschappen. 

De grootste problemen ontstaan wanneer mensen worden uitgesloten van diensten of producten op basis van bepaalde kenmerken. Denk hierbij aan een zorgverzekering voor mensen met een aandoening. Bedrijven zijn uiteraard niet erg happig om deze vaak dure patiënten te verzekeren zeker als meer medische details van deze klant bekend zijn. 

Ik denk dan ook dat de overheid bij deze kritieke dienstverlening moet blijven reguleren om misstanden te voorkomen. Ik denk dat er met de juiste wet en regelgeving en deelname op vrijwillige basis de voordelen kunnen opwegen tegen de nadelen. Wij gaan, wat dat betreft, spannende tijden tegemoet.

 

Geschreven door Jack Kwakman – Senior Developer 

 

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Abovo Media - Effect van TV Commercials-1
Mediaontwikkelingen februari
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Creation first
Beat the algorithm, bet on creation
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - https___www.abovomedia.nl_nieuws_lineaire-video-tv-bereik-blijft-afnemen-en-nu_
Een nieuw tijdperk in de Nederlandse mediawereld
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - 3d-rendering-tech-nostalgia
De ‘gemene’ deler tussen tv, radio en de folder
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - medium-shot-woman-sitting-alone-with-phone
Het geheime wapen van een successvolle campagne
Blog
Axinja
Axinja
Abovo Media - https-wwwabovomedianl-nieuws-mediaontwikkelingen-oktober-3-1
Mediaontwikkelingen
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag