Google Analytics 4 nog niet geïmplementeerd? Wees op tijd!

Blogs
Abovo Media
Abovo Media
20 april 2022
Abovo Media - 22-963404-visual-blog-data-tech-500×500-rgb-1

Het is bekend geworden, Google Analytics 3, ook wel Universal Analytics genoemd, gaat ermee stoppen. Universal Analytics verwerkt vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe gegevens meer in standaard property’s. Het is heel simpel. Onze vertrouwde en vooral handige interface die wij allemaal op dagelijkse basis gebruiken gaat weg, en komt nooit meer terug. De data in de GA3 properties wordt vanaf dat moment niet meer aangevuld en zal alleen nog inzichtelijk zijn om historische data te bekijken. Deze data zal dus in de praktijk steeds minder waarde hebben aangezien je het niet meer kan vergelijken met recente data.

Google Analytics 4
Misschien heb je nog niet nagedacht over het effect van het verdwijnen van Universal Analytics of denk je: “Het is pas juli 2023, dat duurt nog wel even.” De impact van deze wijziging is enorm. Wil jij in juli 2023 een vergelijking gaan maken met vorig jaar? Grote kans dat dit niet mogelijk is als je niet in juni 2022 al de GA4 implementatie hebt gedaan.

Maar wat gaat er nu echt concreet veranderen?
Universal Analytics was eigenlijk voor een online marketeer ideaal. De code werd geplaatst en uiteindelijk werd alles in mooie rapportages vormgegeven. Je kon je handig wegwijs maken binnen een aantal maanden. GA4 is heel andere koek. Het meetmodel zal veranderen van sessies en paginaweergaven naar een meetmodel op basis van gebeurtenissen en parameters. Elke interactie kan worden vastgelegd als gebeurtenis, alleen moet dit wel ingesteld worden door jezelf of jouw mediabureau / partners. De mensen die denken dat zij gemakkelijk de historische data kunnen doorkopiëren naar GA4 komen bedrogen uit. Google heeft aangekondigd dat deze functie er momenteel niet is en ook niet gaat komen.

Ander interface, beginnen vanaf 0
Universal Analytics stond erom bekend dat het een user-friendly interface heeft, waarbij je de antwoorden op je vragen snel kon zoeken. Het interface van GA4 is compleet anders. Helaas zal dit betekenen voor veel bedrijfseigenaren, managers en marketeers dat het veel tijd gaat kosten om wegwijs te worden in de nieuwe analytics tool. Elk bedrijf begint weer bij 0, waarbij het startpunt de implementatie van GA4 is.

Op dit moment lijkt GA4 ontworpen voor bedrijven die interne data-analisten hebben met veel technische kennis. Voor deze groep zal de overstap een stuk gemakkelijker zijn. Heb je vragen of wil jij hulp bij de implementatie van GA4? Neem dan contact op met de specialisten bij Abovo Media. Hun contacgegevens vind je hier datatech@abovo.nl.

Geschreven door: Stefan Schilder – Data Analist

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Abovo Media - Effect van TV Commercials-1
Mediaontwikkelingen februari
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Creation first
Beat the algorithm, bet on creation
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - https___www.abovomedia.nl_nieuws_lineaire-video-tv-bereik-blijft-afnemen-en-nu_
Een nieuw tijdperk in de Nederlandse mediawereld
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - 3d-rendering-tech-nostalgia
De ‘gemene’ deler tussen tv, radio en de folder
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - medium-shot-woman-sitting-alone-with-phone
Het geheime wapen van een successvolle campagne
Blog
Axinja
Axinja
Abovo Media - https-wwwabovomedianl-nieuws-mediaontwikkelingen-oktober-3-1
Mediaontwikkelingen
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag