Vorige week waren wij aanwezig bij de Facebook Agency Day op het Europese hoofdkantoor in Dublin. Deze dag is in het leven geroepen om mediabureaus beter kennis te laten maken met hun contactpersoon en met het platform. Naast de mogelijkheid om mensen te spreken in hetzelfde werkveld was er ook voldoende ruimte om vragen te stellen aan de juiste personen.
Gedurende de dag hebben we veel bekende dingen gehoord, maar ook een aantal interessante nieuwe mogelijkheden. In dit artikel belicht ik graag de ontwikkelingen waar wij onze oren voor spitsten.
Facebook Attribution – Data driven attribution
De tool is al een tijdje beschikbaar, maar één bepaald onderdeel is onderbelicht. Wij stuiten vaak op het probleem dat de verschillende online advertentieplatformen dusdanig slecht met elkaar communiceren dat het moeilijk blijft om 100% accuraat conversies toe te dichten aan het juiste platform. Dat is probleem is niet nieuw. Net als het probleem omtrent het kiezen van een geschikt attributiemodel. Facebook heeft daar inmiddels een oplossing voor. Middels een data gedreven attributiemodel zegt men gedag tegen het op aannames gebaseerde attributiemodel. Met behulp van de Facebookpixel is het inmiddels mogelijk om van alle actieve (betaalde en organische) kanalen te zien waar een conversie vandaan komt. Door continu customer journeys in kaart te brengen met behulp van data is het Facebook gelukt om sterker in kaart te brengen welk kanaal een deel van de conversie toebedeeld zou moeten krijgen en welk niet. Er is echter ruimte voor een kritische noot. Er bestaat een bepaalde ‘Wij van WC-Eend, adviseren WC-eend’ notie. Wij zullen de komende tijd dan ook flink experimenteren en testen hoe deze functionaliteit zich zal verhouden tot de reeds bekende attributiemodellen.
Creatie
Het belang van de juiste creatie voor optimaal resultaat van een campagne kan nog wel eens vergeten worden in een wereld waar data de boventoon voert. Het is echter ontzettend belangrijk dat creatie voor een campagne goed doordacht is. Momenteel is het gebruik van video zeer effectief, maar voor elke campagne een video produceren is voor veel partijen simpelweg niet haalbaar. Voorheen werden spots vooral voor TV geproduceerd. Veelal tegen een flink bedrag. Tegenwoordig is dat gelukkig een stuk makkelijker. Video-advertenties voor social media hoeven in de regel niet heel veel te kosten. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Bovendien is de mediaconsumptie van de gemiddelde Nederlander dusdanig snel dat je belangrijkste boodschap in de eerste 3 seconden naar voren moet komen. Je zult versteld staan hoeveel informatie je kwijt kunt in slechts 3 seconden video. Het gemiddelde brein kan ruim 500 woorden per minuut lezen. Dat zijn ruim 8 woorden per seconden. Je kunt dus ongeveer 24 woorden kwijt in slechts 3 seconden. Dat zijn ongeveer drie zinnen. Dat is een flitsende, maar zeer effectieve manier van adverteren.
Test & Learn tool
Ook niet een geheel nieuwe tool, maar wel een vaak onderbelichte is de Test & Learn module. De Test & Learn tool geeft de adverteerder de mogelijkheid om naast de behaalde resultaten van een bepaalde campagne, ook te zien wat de consument van het product of het merk vindt. Facebook geeft de adverteerder de mogelijkheid gehele brand-lift studies op te zetten op zowel account als campagne niveau. Deze onderzoeken geven de adverteerder een uniek inzicht in wat voor effect een bepaalde campagne of zijn advertenties overall voor invloed hebben op de algehele merkperceptie. Ondanks een aantal restricties is dit een vrij in te zetten tool en zijn er geen additionele kosten aan verbonden. Voor onze klanten zal dit op de achtergrond kunnen worden ingezet om op deze manier waardevolle marktinformatie te verkrijgen.
Tim Dijkman, Social Media Specialist