Audio laat steeds meer van zich horen. Waar men bij audio voorheen toch snel aan radio dacht, omvat de term audio tegenwoordig veel meer. Je kunt digitale radio luisteren, genieten van streaming audio playlists op Spotify of Soundcloud, podcasts luisteren via i-tunes en Spotify en spraakcommando’s geven aan je smartphone of je smart speaker.
In deel 2 van deze audio serie, licht ik de podcast uit. Wij zijn al bekend met on demand video (Netflix), on demand muziek (Spotify) en nu is ook on demand audio, de podcast, sterk in opkomst. Deze groeiende populariteit wordt vanzelf commercieel interessant. Hoe? Dat leg ik graag uit!
Wat is een podcast?
Een podcast is een te downloaden of live te streamen radio uitzending, ontstaan uit de vrije internet- en blogcultuur. De naam komt uit 2004, is ontstaan door de samenvoeging van ‘iPod’ en ‘broadcast’ en wordt gezien als het ‘nieuwe audio consumeren’. De meeste podcasts worden verspreid via iTunes en Spotify maar ook BNR en NRC hebben een eigen podcast kanaal. Er zijn oneindig veel thema’s mogelijk, van geschiedenis tot kunst, sport of humor. Een podcast kan dieper ingaan op een specifiek onderwerp en is minder snel dan radio.
De podcast is niet nieuw
De podcast is eigenlijk niet nieuw. De populariteit stijgt door de groei van mobiel internet en versimpelde distributie mogelijkheden. Podcasts zijn zeer populair in de doelgroep hoger opgeleiden van 23 tot 59 jaar, maar de grootste groep is momenteel 28 tot 34 jaar. Kijken en luisteren wordt het meest gedaan in deze groep, maar omdat kijken van video meer inspanning vereist dan het luisteren van audio, kiest de consument vaker voor audioconsumptie door de dag heen. Podcasts worden het meeste ‘on-the-go’ geluisterd, met name in de auto (Hallo, automerken!). Maar ook thuis ter ontspanning. De meest populaire categorieën op Spotify zijn educatie, verhalen en comedy.
Waarom interessant voor adverteerders?
Betrokkenheid is van groot belang voor de podcast. De kritische, veelal hoger opgeleide luisteraars verwachten hoogstaande kwaliteit. 72% van de luisteraars heeft dan ook weinig problemen met reclames in podcasts en zapt niet weg omdat er bewust gekozen wordt voor een aflevering. Juist daarom is adverteren zo interessant. Je boodschap overbrengen binnen een betrokken doelgroep kan op een aantal manieren die ik hieronder verder toelicht:
- De pre-roll – een commerciële boodschap voor aanvang de podcast
- De mid-roll – een commerciële boodschap in het midden van de podcast
- Post-roll – een commerciële boodschap na afloop van de podcast
- Host-read ads – een commerciële boodschap voorgelezen door de host. Deze legt een natuurlijk verband tussen de adverteerder en de content van de podcast. Deze vorm stijgt in populariteit
- Brand story – een merkverhaal waarbij de nadruk niet ligt op het merk maar op het verhaal. Een voorbeeld hiervan is Judith goes all-in ondernemen door Allianz of Man, Man Man de podcast met Auto.nl
Grootste verschil podcast en radio
Veel podcasts bereiken een niche (bijvoorbeeld malt whisky liefhebbers) en bereiken nog geen massapubliek. Dit is iets waar adverteerders voorlopig nog rekening mee moeten houden.
Welk geluid brengt de toekomst?
Influencers (vloggers) worden steeds vaker ingezet als podcast host vanwege hun populariteit. Ook Google focust in toenemende mate op korte audio fragmenten in de zoekresultaten. Daarnaast verwachten wij ook dat er exclusieve podcasts gaan komen. Kortom, podcasts biedt veel kansen voor adverteerders en merken om op in te spelen. Ons advies: houd deze ontwikkeling scherp in de gaten en experimenteer. Wij staan altijd klaar om hierover van gedachten te wisselen.
Michael Luttik, Strateeg
Deel 1: Voice laat zijn stem horen! Waarom je als adverteerder moet luisteren
Bronnen:
- Het Grote Podcastonderzoek, RU Groningen 2019
- BNR
- Spotify
- https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/03/spotify-of-apple-wie-wint-de-strijd-om-de-podcast-a3962399