Terug naar Nieuws

Black Friday is here to stay

Geschreven op 22 november 2018

Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving. Voor Amerikanen hét startmoment voor de kerstinkopen. In Amerika een traditie waar winkels graag aan meedoen. Met enorme kortingen op deze dag luiden zij zo de kerstperiode in. Veel Amerikanen krijgen hier zelfs een dag vrij voor, om goedkoop te kunnen shoppen. Black Friday wordt gevolgd door Cyber Monday, waarop hetzelfde ritueel zich nog eens voltrekt, alleen dan online in de webshops.

Black Friday in Nederland
Ook Nederland raakt in de ban van Black Friday. Hoe is dit zo gekomen? De eerste Black Friday werd georganiseerd in 2015, toen een aantal grote retailers hierop inspeelden met grote salescampagnes. Sinds die tijd is het aantal deelnemende retailers ieder jaar gestegen en begint Black Friday steeds meer een gevestigd moment te worden.

In Nederland zien we dat retailers Black Friday als startpunt zien van een kortingsperiode van een aantal dagen, met bijvoorbeeld Cyber Monday als afsluiter, of zelfs een kortingsperiode van een hele week. Dat Black Friday steeds populairder wordt in Nederland zie je ook terug in het sentiment en de activiteiten op sociale netwerken. Sinds 2012 is er een duidelijke groei zichtbaar in de berichtgeving over Black Friday in Nederland.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bron: Coosto

 

We kunnen dus wel stellen dat de populariteit rondom Black Friday de laatste jaren enorm is toegenomen. In 2015 is een duidelijke groeisprong zichtbaar ten opzichte van 2014. Het moment dat het fenomeen in Nederland geïntroduceerd werd. Ook afgelopen jaar is de berichtgeving rondom van Black Friday enorm toegenomen. Met maar liefst 2,5 keer zoveel berichten als het jaar ervoor.

Steeds belangrijker salesmoment
Een dag van aanbiedingen of de start van een periode met grote kortingen. Black Friday is een goede aanleiding om veel mensen naar je winkel of webshop te trekken. Steeds meer consumenten worden bekend met dit fenomeen en zullen het moment van aankoop van hun Sinterklaas- en Kerstinkopen hierop afstemmen. Dus als retailer is het goed om dit moment te benutten en veel bezoekers naar je winkel of webshop te trekken. Maar denk hierbij ook aan de periode hierna. Door het websitebezoek bij te houden en de bezoekers te retargetten of bijvoorbeeld e-mailadressen te generen, kun je het lagere rendement van de aangeboden korting op de langere termijn ook nog rendabel maken.