Wat was voor jou...

Blogs
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 30 december 2020Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - 20_830059-website-recap2020-500×500-rgb_v1

Afgelopen jaar was in vele opzichten uniek in haar soort, een jaar dat we niet snel zullen vergeten. We bevinden ons in de laatste week van het jaar 2020, een uitgelezen kans om terug te blikken op dit, ook voor een mediabureau, bewogen jaar. Wij vroegen een aantal van onze collega’s antwoord te geven op de vraag: ‘Wat was voor jou de meest interessante ontwikkeling in het medialandschap in 2020 en waarom?’

Niels Bruinsma – Strategy & inovation director

Mijn meest interessante ontwikkeling was niet zo zeer het medialandschap, maar meer hoe het medialandschap zich aanpaste aan de corona uitbraak waar we mee geconfronteerd werden. We zagen exploitanten die vasthielden aan de oude werkelijkheid en exploitanten die de nieuwe werkelijkheid accepteerden en erop anticipeerden. Mooi om te zien dat onze klanten wél allemaal erg ondernemend waren! Persoonlijk heb ik genoten van de samenwerking met Vtech en Budget Thuis, beiden net voor de corona uitbraak gewonnen! Ook Ambiance Zonwering was weer een succesverhaal waarbij ondanks de crisis toch een positief resultaat werd gedraaid door lef en ondernemerschap! Ook leuk, de corona updates die ik twee keer in de week heb gemaakt!

 

Linda van Vliet – Projectmanager Verspreiding:

Folderverspreiding is een aparte tak van sport binnen Abovo. Afgelopen jaar is onze afdeling uitgebreid met het verspreiden van inserts voor de Goede Doelen Loterijen. Een nieuwe klant en een nieuwe werkmethode. Superleuk om te doen! Enerzijds om onszelf dit specialisme helemaal eigen te maken, anderzijds om de mogelijkheden binnen Abovo nog breder te maken.

 

 

Patrick Buijs – Product Owner:

Dankzij corona is het internetgebruik en zijn de zoekvolumes (van Google) in bepaalde branches flink toegenomen in 2020. Consumenten hadden allemaal behoefte aan informatie rondom het coronavirus en hoe ze bepaalde producten zowel fysiek als via de webshop konden kopen. Dit geldt voor consumenten in alle leeftijdscategorieën. Met name de e-commerce branche (webshops) heeft hier flink van geprofiteerd. Maar ook bedrijven in de woonbranche, bouwmarkten, online eten bestellen websites etc hebben een goed jaar gehad dankzij corona. Kortom: corona heeft ervoor gezorgd dat consumenten nog meer oriënterend aan het zoeken zijn in zoekmachines en dit heeft effect gehad op het zoekgedrag en de zoekvolumes van 2020.

 

Daan Vrijsen – Strateeg:

Niet direct een ontwikkeling maar de Netflix documentaire The Social Dilemma heeft mij in 2020 aan het denken gezet en nieuwe inzichten gegeven. Voor degene die het niet heeft gezien, in de documentaire wordt stil gestaan bij de gevaarlijke impact van sociale netwerken. Technische experts trekken over hun eigen creaties aan de bel.

Dat de invloed van grote tech bedrijven en de bijbehorende algoritmes groot is, was bij mij bekend. Maar de mate waarin het bevolkingsgroepen tegenover elkaar kan zetten in de maatschappij rondom topics als Black Lives Matter, de Amerikaanse verkiezingen en bijvoorbeeld de zwarte pieten discussie in Nederland, is nog groter dan ik had verwacht. Dat Mark Zuckerberg daarnaast aangaf tijdens de afgelopen verkiezingen een bepaald deel van het algoritme uitgezet te hebben, bevestigt dat de tech bedrijven politieke grootmachten zijn!

Merel Kors – Trading Specialist:

Het websitebezoek op nieuwssites ontplofte in het eerste deel van de pandemie. Iedereen zocht naar het laatste nieuws en hield het aantal besmettingen op de voet bij. Voor onze adverteerder betekende dit een lagere prijs (CPM-tarief) voor een advertentiepositie omdat het aanbod groots was.

Op lange termijn is het belangrijk dat een merk, zeker in een situatie als deze onderdeel blijft van de samenleving en contact blijft houden met haar doelgroep. Zo zien we een steeds grotere verschuiving van programmatic performance naar programmatic branding. Mede door het verdwijnen van cookies, verdwijnen ook de digitale strategieën die hierop gebaseerd zijn (voornamelijk performance based). Ook zonder cookies kunnen we de doelgroep bereiken. Momenteel zoeken we de relevantie op door te testen met contextual targeting en umfeld tooling. Het bouwen aan een merk wordt niet minder belangrijk, mediaconsumptie veranderd en we moeten anders gaan nadenken hoe we de boodschap overbrengen bij de doelgroep. Verder zien we een grote verschuiving in mediaconsumptie richting online video, hier ligt een groot bereik voor onze adverteerders en biedt mooie kansen om aanvullend bereik op TV-campagnes te realiseren. Ook hebben we de eerste dynamische online video campagnes gedraaid, waarbij door middel van locatie extra relevantie wordt toegevoegd wat een hogere engagement met de doelgroep oplevert. Creatie, engagement, interactie, relevantie en zichtbaarheid zijn de pijlers die het programmatic team meeneemt naar 2021!

Tim Dijkman – Social Specialist:

Facebook en Instagram hebben een bijzondere plaats ingenomen tijdens de welbekende pandemie van corona. Het platform werd bij de initiële uitbarsting gebruikt als voornaamste informatiebron van veel mensen. Met het oog op advertentiemogelijkheden binnen het platform, betekende dat ook voornamelijk lagere prijzen voor een impressie. Veel bedrijven hebben hier, ondanks de benarde omstandigheden, het voor elkaar gekregen om hun business staande te houden. Facebook wierp zich op als partner van het MKB door ook het online verkopen van hun producten laagdrempeliger te maken. Met de komst van Facebook shops is het tegenwoordig een stuk makkelijker om op het gebied van e-commerce actief te worden. Daarnaast is het platform uitermate geschikt om contact te houden met de doelgroep. Bedrijven konden op deze manier ook tijdens de pandemie hun klanten op de hoogte houden, hen informeren over bijvoorbeeld nieuwe producten en informeren over bijvoorbeeld aangepaste openingstijden en regelgeving in een winkel. Het beste voorbeeld is wellicht de horecabranche. Middels het platform kon men kosten efficiënt de doelgroep op de hoogte brengen van bijvoorbeeld de nieuwe optie tot het laten thuisbezorgen van maaltijden.

Sander van der Peet – Radio Specialist:

Als we kijken naar 2020 dan zie ik voor het medium radio als belangrijkste ontwikkeling dat Qmusic zich na 15 jaar marktleider mag noemen. In sommige commerciële doelgroepen waren ze dat al maar dat ze dat nu, in de aanloop naar de decembercijfers, ook op Totaal 10+ zouden zijn vind ik erg knap! Maar ook een mooie media-ontwikkeling is de “doorbraak” van de podcast. Het bestaat al jarenlang maar na de groei in de afgelopen jaren nu eindelijk die “doorbraak”. Benieuwd hoe zich dat gaat doorpakken! Daarnaast natuurlijk de ontwikkeling van de luistertijd. Deze zagen we aan het begin van die eerste coronagolf flink stijgen en vooral de thuisbeluistering werd, door het vele thuiswerken steeds groter. Dit ging ten koste van de beluistering in de auto en op het werk.

Een jaar waarin voor velen de wereld heeft stil gestaan maar, zoals je hebt kunnen lezen, er ook genoeg is gebeurd. 2021 zal een jaar van wederopstanding zijn waarin we vooral niet teveel terug moeten kijken maar vooral vooruit. Abovo / Maxlead doet dit heel graag samen met jou en daarom staan al onze mediaspecialisten, net als afgelopen jaar, weer klaar om jou verder te helpen. Wat er ook gaat gebeuren, wij zijn er klaar voor!

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - ek-voetbal-en-het-nederlands-elftal
Waar is dat Oranjegevoel?!
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - Afbeelding1
De impact van SGE en headless CMS’en
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - homepage-concept-with-search-bar (1)
Van SEO naar SXO
Blog
Carine
Carine
Abovo Media - 1080×1080-Friends-of-Search
De belangrijkste SEO-inzichten van Friends of Search 2024
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - Voetbal-blog-rob
Van live naar beleven: de transformatie van sport in media
Blog
Rob
Rob
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Abovo Media - Effect van TV Commercials-1
Mediaontwikkelingen februari
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag