Van SEO naar SXO

Blogs
Carine
Geschreven door Carine Zwarthoed
Geschreven op: 14 mei 2024Bewerkt op: 6 juni 2024

De gebruikerservaring voor websites wordt steeds belangrijker. Wat eerst maar een klein deel was van websiteoptimalisatie, wordt nu steeds groter. Natuurlijk blijven zaken zoals een goede technische basis, relevante links en de juiste zoekwoorden cruciaal. Maar Google hecht ook bijzonder veel waarde aan de gebruiksvriendelijkheid van websites. Dit blijkt uit de lancering van de Core Web Vitals in juni 2021. Deze maatstaven zijn een duidelijk signaal van Google’s toewijding aan het verbeteren van de gebruikerservaring op het web. We zien dan ook dat de focus voorzichtig verschuift van traditionele Search Engine Optimization (SEO) naar Search Experience Optimization (SXO). Maar wat betekent dat precies? En waar moeten we op letten? We leggen het je graag uit!

Abovo Media - homepage-concept-with-search-bar

Wat is Search Experience Optimization (SXO)?
Search Experience Optimization is een reeks methoden die de gebruikerservaring van websites verbeteren. Het is de plek waar Search Engine Optimization (SEO) en User Experience (UX) en CRO (Conversion Rate Optimization) samenkomen.

De overlap van SEO, CRO en UX
SXO, oftewel Search Experience Optimization, is een benadering die zich richt op het verbeteren van de ervaring van gebruikers tijdens het zoeken op het internet.

Het overlapt met SEO (Search Engine Optimization), CRO (Conversion Rate Optimization) en UX (User Experience) omdat al deze disciplines gericht zijn op het verbeteren van de online-ervaring van gebruikers, zij het vanuit verschillende invalshoeken. SEO concentreert zich op het vergroten van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines, CRO richt zich op het maximaliseren van de conversies en UX streeft naar het bieden van een naadloze en aangename ervaring voor gebruikers.

Door deze drie gebieden te integreren, kunnen websites niet alleen meer verkeer aantrekken, maar ook de gebruikerservaring verbeteren en het conversiepercentage optimaliseren, wat uiteindelijk leidt tot een groter succes voor de website.

Abovo Media - Afbeelding1


Waarom is SXO belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom SXO belangrijk is en waarom het cruciaal is om het in te zetten:

  • Verbeterde gebruikerservaring: SXO richt zich op het optimaliseren van de zoekervaring van gebruikers, waardoor ze sneller en gemakkelijker relevante informatie kunnen vinden. Een verbeterde gebruikerservaring kan leiden tot hogere tevredenheid, meer betrokkenheid en loyaliteit van gebruikers.
  • Meer conversies en verkoop: Door de gebruikerservaring te optimaliseren en de relevantie van de inhoud te vergroten, kan SXO bijdragen aan een hoger conversiepercentage en meer verkoop. Wanneer gebruikers gemakkelijker vinden wat ze zoeken, zijn ze eerder geneigd om over te gaan tot actie, zoals het doen van aankopen of het invullen van formulieren.
  • Betere zoekmachineprestaties: Door SXO-methoden toe te passen, kan een website beter presteren in zoekmachines. Dit kan leiden tot hogere posities in zoekresultaten, wat resulteert in meer organisch verkeer naar de website.
  • Competitief voordeel: SXO stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden van hun concurrenten door een goede gebruikerservaring te bieden en beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Dit kan leiden tot een concurrentievoordeel op de markt.

Welke SXO-factoren zijn er?
Er zijn een paar factoren waar Google naar kijkt op het gebied van SXO:

  1. Klikgedrag
  2. Gebruiksvriendelijkheid (UX)
  3. Inhoudskwaliteit

Google gebruikt klikgedrag om te bepalen of de inhoud van een website aan de verwachtingen van bezoekers voldoet. De duur van het verblijf op de site, ook wel de dwell time genoemd, en het bouncepercentage zijn belangrijke factoren. Voor Google zegt de volgende klik op een website het meest. Dit geeft namelijk aan of de pagina bruikbaar was voor de bezoeker. Met volgende klik wordt bedoeld of een gebruiker doorklikt en meerdere pagina’s van de site bezoekt, Als een bezoeker namelijk snel terugkeert naar de zoekresultaten (bounced) of een nieuwe zoekopdracht uitvoert, betekent dit dat de website niet aan de verwachtingen voldeed, wat de positie op de zoekresultatenpagina nadelig beïnvloedt.

Verder kijkt de zoekmachine naar de gebruiksvriendelijkheid van de website, dit omvat de laadsnelheid, mobiele responsiviteit, navigatie en lay-out. Daarnaast evalueert Google de kwaliteit en relevantie van de inhoud, inclusief actualiteit, diepgang, originaliteit en het gebruik van relevante zoekwoorden.

Tot slot kijkt de zoekmachine naar betrokkenheidssignalen, zoals het aantal bezochte pagina’s, terugkerende bezoeken en sociale shares, worden ook overwogen. Door deze factoren te analyseren, kan Google de algehele gebruikerservaring beoordelen en de rangschikking van websites in de zoekresultaten bepalen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van SXO? Neem contact met ons op!
Nieuwsgierig wat SXO, CRO of SEO zou kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Bij Abovo Media helpen we je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons SEO– of CRO-team en laten we samen werken aan jouw online succes!

 

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - pexels-googledeepmind-18069696-vierkant
Het Google algoritme lek: wat we tot nu toe weten
Blog
Dave
Dave
Abovo Media - ek-voetbal-en-het-nederlands-elftal
Waar is dat Oranjegevoel?!
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - Afbeelding1
De impact van SGE en headless CMS’en
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - 1080×1080-Friends-of-Search
De belangrijkste SEO-inzichten van Friends of Search 2024
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - Voetbal-blog-rob
Van live naar beleven: de transformatie van sport in media
Blog
Rob
Rob
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Abovo Media - Effect van TV Commercials-1
Mediaontwikkelingen februari
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag