Laatste update: terugkijken op corona!

Blogs
Abovo Media
Geschreven door Abovo Media
Geschreven op: 20 mei 2020Bewerkt op: 6 december 2023
Abovo Media - 20_845483-460×415-update-woe-20-mei-1

Vandaag update nummer 13 van deze media updates, een passend moment om het einde aan te kondigen. De mediaconsumptie is zo langzamerhand weer op het oude niveau, de nieuwswaarde van corona ebt langzaam weg en de terrassen zullen binnenkort weer ‘corona-proof’ gevuld zijn. In deze update maken we de balans op van de afgelopen weken.

Economie en bruto mediabestedingen op de weg terug, schade 665 miljoen euro

In onderstaande grafiek hebben we de totale bruto mediabestedingen volgens Nielsen afgezet tegen de geïndexeerde AEX index. Duidelijk te zien in de AEX index is dat week 12 het dieptepunt van de crisis vormde, ook de mediabestedingen gingen toen serieus omlaag. De AEX herstelde zich vanaf dat moment weer, de mediabestedingen zien ook langzaamaan weer een stijging. Naar verwachting is er bruto 665 miljoen euro verdampt door de corona crisis, dit is een daling van 25% ten opzichte van het gemiddelde van 2018 en 2019.

Schadepost TV 270 miljoen, radio 65 miljoen en online 180 miljoen!

Als we verder kijken naar de bruto mediabestedingen per mediumtype, dan zien we dat TV flinke klappen heeft gekregen. Het mediumtype heeft 20% moeten inleveren, een schadepost van zo’n 270 miljoen euro bruto. Radio staat absoluut gezien daar ver onder, maar de schade is hier met 23% nog iets groter dan bij TV. De schadepost voor radio komt dan uit op 65 miljoen euro.

Online bestedingen worden door Nielsen minimaal gemeten, want ‘de Amerikanen’ staan geen data af. Naar verwachting meet Nielsen ca. 40% van de totale online bestedingen, deze 40% komt uit op ongeveer 180 miljoen euro (48% ingeleverd t.o.v. het gemiddelde van de voorgaande twee jaren). Het totale schadebedrag is lastig in kaart te brengen, want de aanname is wel dat de ‘Amerikaanse’ online bestedingen eerder op peil zijn gebleven dan de overige online bestedingen.

Dagbladen 70 miljoen in de min, folders 4 miljoen en Out Of Home 56 miljoen verlies

Dagbladen zijn moeilijker te berekenen omdat 2018 en 2019 ver uiteen liggen. Als we dezelfde berekeningsmethode aanhouden, dus op basis van het gemiddelde van 2018 en 2019, dan komen we uit op een verlies van 24% aan bruto advertentiebestedingen ter waarde van 70 miljoen euro.

De folder heeft de kleinste daling gezien van alle gemeten mediumtypen, hier zien we slechts 11% verlies ter waarde van 4,3 miljoen euro. Kennelijk is de directe conversie stroom voor de retail van groot belang geweest of is het mediumtype lastiger te annuleren. Buitenreclame heeft het ook lastig gehad en heeft een verlies van 31% opgelopen, wat een waarde vertegenwoordigt van bruto 56 miljoen euro.

Verder zien we zware verliezen bij de bioscopen (50%) omdat deze daadwerkelijk dicht zijn (geweest) en zien we op de magazines en vaktijdschriften minder grote verliezen. Deze worden meestal meer voor de langere termijn ingezet en zijn minder makkelijk op korte termijn te annuleren.

Betrokkenheid, lef, ondernemerschap en West-Friese no-nonsense

En na al dit nieuws over verlies aan mediabestedingen wil ik toch graag afsluiten met een positief geluid. Juist deze crisis heeft ons namelijk doen inzien dat betrokkenheid en lef beloond worden (zie ook case Ambiance Zonwering van een eerdere update) en dat ondernemende merken óók in een crisis kunnen doorgroeien. Onze West-Friese no-nonsense benadering heeft meer dan ooit zijn gelijk bewezen. Voor, door en met ondernemers komen we ook deze crisis door.

Dank voor jullie aandacht de afgelopen weken en jullie reacties op de artikelen die ik heb geschreven. Het was het waard! Tot zover de corona-media-updates, succes en gezondheid voor een ieder!

Geschreven door Niels Bruinsma

Overige Blogs & Insights

Kennis
Abovo Media - pexels-googledeepmind-18069696-vierkant
Het Google algoritme lek: wat we tot nu toe weten
Blog
Dave
Dave
Abovo Media - ek-voetbal-en-het-nederlands-elftal
Waar is dat Oranjegevoel?!
Blog
Daan
Daan
Abovo Media - Afbeelding1
De impact van SGE en headless CMS’en
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - homepage-concept-with-search-bar (1)
Van SEO naar SXO
Blog
Carine
Carine
Abovo Media - 1080×1080-Friends-of-Search
De belangrijkste SEO-inzichten van Friends of Search 2024
Blog
Dave Dave Zutt
Giovanni Giovanni Goedhart
Abovo Media - Voetbal-blog-rob
Van live naar beleven: de transformatie van sport in media
Blog
Rob
Rob
Abovo Media - Niels Bruinsma 2_1600
De kunst van Performance Marketing: veel meer dan een klik
Blog
Niels
Niels
Abovo Media - pexels-jack-sherman-20259785
Mediaontwikkelingen maart
Blog
Abovo Media
Abovo Media
Abovo Media - Evers_website_kopie
Het Evers-effect nader bekeken
Blog
Evert
Evert
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch mediabureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag